STOFFEN ABC

Elke stof is anders. Er bestaan natuurlijke, semi-natuurlijke, dierlijke en synthetische stoffen. Lees hieronder in het kort de belangrijkste eigenschappen van de meest voorkomende stoffen zodat je een bewustere keuze kunt maken bij nieuwe aankopen.

BAMBOE
Bamboe is een duurzaam materiaal. Het is een plant die snel groeit en daarbij geen extra water en geen pesticiden nodig heeft. Bamboe neemt meer vocht op dan katoen, heeft een anti-bacteriële werking, voelt heel zacht aan en is temperatuur regulerend. Het omzetten van bamboevezels naar garen is echter een intensief proces van mechanische of chemische verwerking.

HENNEP
Hennep is een van de meest duurzame materialen. Het groeit snel, heeft heel weinig water en verzorging nodig. Ook kan het eenvoudig biologisch worden geteeld omdat het nauwelijks pesticiden nodig heeft om goed te groeien. Hennepvezels zijn sterk, anti-bacterieël, kreuken weinig, nemen goed kleurstoffen op en worden bij elke wasbeurt zachter.

KATOEN
Katoen is een van de meest gebruikte stoffen in de textielindustrie. Het wordt gemaakt van de vezels van de witte pluimen van de katoenplant. Katoen draagt fijn en is biologisch afbreekbaar en recyclebaar, maar heeft ook wat nadelen. Zo is er erg veel water en grond nodig om katoen te laten groeien. Daarnaast worden er veel chemicaliën en pesticiden gebruikt. Kies je voor katoen? Kies dan voor biologisch, GOTS gecertificeerd katoen of gerecycled katoen.

KASJMIER
Kasjmier of kasjmir is een type wol afkomstig van de kasjmiergeit. Het is ontzettend zacht en soepel en wordt oorspronkelijk gewonnen door de ondervacht van de geit te kammen. Een modernere methode is om de geiten te scheren. Kasjmier is een ontzettend duur materiaal omdat de opbrengst per geit slechts zo’n 150 gram kasjmiervezel is. (Een trui weegt gemiddeld zo’n 400 gram).

LINNEN
Linnen wordt gemaakt van de vlasplant. De plant groeit in koelere gebieden en wordt na het oogsten liggend gedroogd en ontdaan van zaden. Linnen is ontzettend sterk, comfortabel en vormvast maar kreukt wel. Het is heerlijk koel in de zomer en heeft een luxe uitstraling. Linnen kan makkelijk gewassen worden maar kreukt wel. Het loopt tijdens het dragen een halve maat uit, dit herstelt zich weer na het wassen.

LYOCELL / TENCEL
Tencel of lyocell is dezelfde type stof. Het wordt steeds populairder als duurzaam alternatief voor zijde en katoen. Tencel wordt gemaakt van houtpulp, meestal afkomstig van de eucalyptusboom. De bomen hebben relatief weinig water nodig en nauwelijks extra verzorging. Om de harde houtvezels om te zetten naar een bruikbare stof is er wel een intensief proces nodig wat veel energie verbruikt. Tencel is sterk en zacht, valt soepel, is antibacterieel, absorbeert goed maar droogt snel, kreukt enigszins.

POLYESTER / POLYAMIDE
Polyester en polyamide zijn synthetische vezels en ontstaan uit een chemische reactie tussen ethylene glycol (olie) en terephthalic acid. Het materiaal vormt een type plastic die machinaal wordt omgezet tot garen. Polyester kreukt niet, is kleurvast maar wordt vaak chemisch geverfd, neemt geen vocht op, is niet biologisch afbreekbaar maar kan wel gerecycled worden. Dit type stof draagt helaas bij aan de plastic soep in de oceaan doordat tijdens het wassen miljoenen microvezels in het water komen.

VISCOSE
Viscose wordt net als lyocell gewonnen uit verschillende soorten bomen. Het is dus een semi-natuurlijke stof die veel gebruikt wordt in plaats van zijde. Houtcellulose wordt na een chemisch proces door een spindop geperst waardoor er garen ontstaan. Viscose valt zacht en soepel, is kleurvast maar kreukt wel. Het materiaal wordt stug als het nat is en is dan ook kwetsbaarder. Wassen doe je het beste op een wol- of zijdeprogramma met een fijnwasmiddel.

WOL
Wol is de verzamelnaam voor stoffen afkomstig van dierenharen, meestal van schapen. Het materiaal is duurzaam omdat het groeien van de vacht een natuurlijk proces is. Wol is temperatuur regulerend, kan zacht zijn maar ook prikken, hoeft weinig gewassen te worden en kreukt niet. Het scheren, kammen en verwerken van de wol is een intensief proces. Helaas worden niet alle dieren, met name schapen, altijd even goed behandeld. Kies daarom altijd voor duurzaam geproduceerde wol (GOTS, Ecolabel).

ZIJDE
Zijde is een stof van garen die worden gesponnen door de zijderups. Zijde is zacht, glanst, en heeft luxueuze uitstraling. Reguliere zijde wordt gewonnen door de rups met cocon en al in kokend water te leggen. Hierdoor sterft de rups en blijven er honderden meters aan oersterke zijden draad over. Om een zijden kledingstuk te maken zijn er duizenden rupsen nodig, hiervoor worden de zijderupsen vaak gefokt. Gelukkig is er ook een diervriendelijker alternatief: peace silk of wilde zijde. Hierbij leven de rupsen in een natuurlijk gered en wordt de cocon van de zijderups pas gebruikt nadat de rups deze op een natuurlijke manier heeft verlaten.