WASVOORSCHRIFTEN | HANDWAS

Veel mensen zijn geneigd om hun kleren zomaar in de wasmachine te gooien zonder rekening te houden met het materiaal, kleur of wasvoorschriften. En dat is hartstikke zonde, want als je niet goed voor je kleding zorgt, dan gaat het minder lang mee doordat je kleding sneller slijt dan nodig is. In dit artikel laten we je zien hoe je het beste een handwasje kunt doen. Want, handwasjes zijn niet alleen voor oma’s maar ook voor mensen die zuinig zijn op hun kleding!

Voordat je begint

Bekijk het waslabel                         

Staan er extra stiekeme instructies op het waslabel?

Maak een sopje

Het is belangrijk om eerst een sopje te maken en dan pas je kleding erbij te doen. Dus niet andersom! Het is net als het vol laten lopen van een bad, je gaat niet zelf eerst naakt in bad zitten wachten tot je er water en zeep bij kan doen toch? (Mocht je dit toch doen, we don’t judge). De harde waterstraal kan namelijk lelijke plekken maken op je kleding en het kan lastiger zijn om het wasmiddel uit te spoelen. Dus eerst een sopje en dan pas je kleren erbij.

Kies zorgvuldig je wasmiddel

Vloeibaar wasmiddel is fijner dan waspoeder. Waspoeder lost namelijk minder goed op en kan vlekken achterlaten op je kleding. Ook is er speciaal wasmiddel voor kleding gemaakt van wol of zijde.

Scheid kleuren

Normaal gesproken zijn we geen voorstander van het scheiden van kleuren, maar wel als het gaat om onze kleding! Kleuren kunnen tijdens de eerste keren wassen afgeven, dus het is verstandig om je kleding te scheiden: wit, zwart en lichte was.

Handwas = letterlijk wassen met de hand

Een veel voorkomende fout is dat het wasvoorschrift handwas wordt verward met een wasmachine programma; fijnwas / delicate wasprogramma. Helaas, handwas betekent toch echt wassen met de hand. Dus, stroop je mouwen maar op!

 

Genoeg informatie, it’s time to get wet!

 

Hieronder een stappenplan voor de perfecte handwas:

1. Water

Vul de wasbak (maar een emmer of je badkuip mag ook) met lauwwarm water.

2. Wasmiddel

Giet wasmiddel in lauwwarme water. Zorg er wel voor dat je niet te veel wasmiddel gebruikt en dat de wasmiddel volledig is opgelost.

3. Gooi je kleding erbij

Als het wasmiddel voldoende gemengd is met het water, mag je je kleding erbij doen. Doe niet te veel kleding in een keer, anders kan het niet goed schoon worden. Laat je kledingstukken rond drijven en dompel het in het sop. Niet wringen of schrobben, zo kun je lelijke plekken krijgen en slijt je kleding sneller.

4. Uitspoelen

Spoel de kledingstukken uit met schoon, warm water.

5. Drogen

Leg het kledingstuk op een droge handdoek. Rol dan de handdoek met daarin het kledingstuk en knijp zachtjes het water eruit. Rol de handdoek met het kledingstuk uit en laat het drogen op een schone, droge handdoek. Hiermee voorkom je dat je kleding uitlubbert. Na een paar uur het kledingstuk omdraaien zodat de andere kant kan drogen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven