WASALTERNATIEVEN

 

Grote wasjes, kleine wasjes. Maar is het nodig om altijd maar je kleding te wassen? PANTER&SCHAAP zet de alternatieven voor je op een rij.

 


WASGEWOONTEN | HOE VAAK IS HET NODIG?
De één is een echte wasgeit, de ander vindt het verschrikkelijk. Maar waar we niet zo vaak bij stilstaan is of het wel echt nodig is: wassen. 

De gewoonte om kleding na één of twee keer dragen in de wasmand te gooien is eerder regel dan uitzondering. Maar heb je wel eens goed je neus in de stof geduwd en gekeken naar vlekken voordat je trui in de wasmand belandde? Zo'n 70% van de kleding die wordt weggegooid belandt bij het afval vanwege kleurslijtage, krimpen of uitlubberen. Zonde van het geld, toch?

Maar niet alleen je portemonnee, ook het milieu zal je dankbaar zijn wanneer je de wasmachine minder vaak aanzet. Je bespaart hiermee water, keert de fast fashion industrie de rug toe, en bent op een positieve manier materialistisch bezig. 

Natuurlijk gooi je je vieze ondergoed en bezweette sportkleding gewoon na één dag dragen in de was. Maar je denim, en zeker raw denim (hierover later meer) kun je makkelijk een jaar of langer niet wassen. 
Kies je er voor om wel te wassen? Gebruik dan een wasmiddel dat past bij je kledingstuk: wolwasmiddel of fijnwasmiddel voor de delicate stoffen, en bij voorkeur een natuurlijke variant voor al je reguliere wasjes. Zo geven wij bijvoorbeeld de voorkeur aan Seepje   of aan natuurlijke wasnoten.

 

WASALTERNATIEF | DE VRIEZER 

 Je kleding in de vriezer stoppen. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je een poging wilt doen nare luchtjes uit kleding te krijgen zonder deze meteen te wassen. Toch is het het proberen waard! Stop je kleding in een stevige plastic zak en maak deze goed dicht. Leg in de vriezer en haal je kleding er de volgende dag weer uit! Scheelt in het geval van niet-wasbare kledingstukken weer een ritje naar de stomerij. 

 

WASALTERNATIEF | STOMEN

Een ander alternatief is om je kleding te stomen. En dat kan heel simpel, je hoeft niet een professionele stoomreiniger in huis te hebben om je kleding te stomen. Je kan je kleding namelijk ook stomen terwijl je doucht! Terwijl je doucht komt er stoom vrij, een mooie kans om je kleding in de badkamer te hangen en te stomen. Win-win situatie! Hiermee reken je af met nare en muffe geurtjes. 

Extra tip: leg daarna jouw wollen kleding plat neer om te drogen. Hiermee voorkom je dat je kleding uitlubbert. 

 
ALTERNATIEF VOOR PLASTIC KLEDINGROLLER | LINT BRUSH VAN REDECKER 
De houten Lint Brush van Redecker is gemaakt van geolied strandhout en natuurlijk rubber. Door wrijving ontstaat er dankzij de rubberen borstels statische elektriciteit.
Dit trekt haren en stof aan als een magneet. De deeltjes die aan de borstel blijven hangen kunnen eenvoudig worden verwijderd met de hand, of door de borstel af te spoelen met water. Dit product is niet alleen goed voor je kleding, maar ook voor het milieu! Met een plastic kledingroller verspil je veel meer plastic dan je eigenlijk lief is. Met de Lint Brush van Redecker zorg je op een verantwoorde manier voor je kleren.  

 

 

 

 

 

 

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven